“Vull tornar a conduir i no m’hi atreveixo”

“Vull tornar a conduir i no m’hi atreveixo”

El primer curs terapèutic a Terrassa per tornar a conduir

El dia 27 de novembre, a les 19 h,  farem una xerrada gratuïta a l’Espai Gut, “Vull tornar a conduir i no m’hi atreveixo”, on parlarem de propostes per poder vèncer la fòbia a conduir (o amaxofòbia).Presentarem un curs dissenyat específicament amb aquesta finalitat terapèutica, a càrrec d’Atanasi Céspedes, psicòleg i formador, especialista en amaxofòbia . El curs començarà a mitjans de gener del 2019.

Què és l’amaxofòbia?
En general, les fòbies es caracteritzen per una intensa i desproporcionada “por” davant objectes o situacions diverses. A la por a conduir se la denomina ‘amaxofòbia’, paraula d’etimologia grega: amaxo = carruatge i fobos = por.

L’amaxofòbia és un problema estès entre la població, encara que en molts casos les mateixes persones afectades tendeixen a amagar-lo. La persona que pateix aquest trastorn desenvolupa una sèrie de pensaments desajustats respecte a la situació real existent, que li generen por. Al seu torn, aquesta por desencadena una resposta automàtica i inadequada del sistema nerviós, que produeix una forta i desagradable activació fisiològica (palpitacions, taquicàrdia, suors…). Tot això configura una situació de “descontrol”, en què la persona afectada construeix un mecanisme d’evitació i fugida que acaba incapacitant-la per poder conduir amb “normalitat”.

A qui afecta l’amaxofòbia?
Encara que es tracta d’un problema complex i amb una casuística diversa, es poden establir alguns perfils en funció de les característiques personals i el nivell d’afectació.
Segons un estudi de l’Institut Mapfre de seguretat viària, l’amaxofòbia afecta més del 33% dels conductors i té una especial incidència entre les dones, fins al punt que el percentatge de dones amb por a conduir és pràcticament el doble que el d’homes. Quant als nivells de por, es distingeix entre els que mostren por en circumstàncies específiques (27%) i els que presenten una por paralitzant (6%), és a dir, la que sofreixen persones a qui, tot i que tenen permís de conduir, els impossibilita la conducció.

Com puc vèncer la fòbia a conduir?
És imprescindible comprendre “el què i el com del que succeeix”, amb una orientació clara i explícita centrada en la construcció activa de solucions.
Es coneix canviant des de la vivència d’experiències concretes. En aquest sentit, i per facilitar el canvi, es dissenyen tasques, propostes i intervencions terapèutiques que faciliten i mobilitzen les capacitats de canvi del client, en l’elaboració d’una nova forma de construir la seva percepció i relació amb la realitat plantejada fins a aquest moment com a problema. Comprendrem el funcionament del problema mitjançant la seva solució.

Proposta de curs terapèutic per vèncer la fòbia a conduir.
A mitjans del mes de gener de l’any vinent, a l’Espai Gut, farem un grup terapèutic per resoldre aquest desajust, amb una durada de sis sessions; quatre seran grupals i dues individuals, amb cada persona participant. A la xerrada del dia 27 de novembre a les 19 h explicarem la dinàmica del curs amb més detall.

Us hi esperem.

L’Equip d’Espai Gut

Per a aclarir qualsevol dubte, o per confirmar l’assistència,  contacteu amb info@amaxos.es

O hola@espaigut.com