Saps que és la neuroeducació conscient?

Nen amb una planta a les mans

Saps que és la neuroeducació conscient?

De Sandra Luis Ruiz
Psicòloga sanitària i neuropsicòloga infantojuvenil

El cervell dels nens explicat als paresNeurocriança conscient és un terme que podria descriure l’obra “El cervell dels nens explicat als pares”, del Dr. en Psicologia i neuropsicòleg Álvaro Bilbao. Exposa de manera clara, accessible i, sobretot, pràctica, els principis fonamentals sobre el cervell i el seu desenvolupament perquè qualsevol cuidador pugui posar en pràctica una educació més ajustada i coherent amb aquests principis.

Exposem algunes de les seves idees clau per a la criança dels/les fills/es:

  1. El teu fill/a és com un arbre. L’ésser humà té una tendència natural al desenvolupament ple, per tant, el nostre paper com a cuidadors és proporcionar unes condicions ambientals adequades, sempre confiant en aquesta capacitat innata cap al creixement. Entre aquestes condicions s’inclouen les més bàsiques com una alimentació, descans i higiene adequades i, per descomptat, un ambient segur a la llar lliure d’amenaces, crits i altres maltractaments. També, la protecció i nutrició afectiva, oferir confiança i llibertat, permetent que visquin sense por a través de l’exploració i el joc.
  2. Gaudeix del moment present. Redirigeix la teva atenció cap als aspectes positius de la paternitat o la maternitat, més enllà dels moments durs, que sabem que són moltíssims. És més, el conflicte no deixa de ser una oportunitat per ajudar-los a créixer, per la qual cosa contemplar la bellesa d’aquest procés t’ajudarà a relativitzar i donar el millor de tu en aquests moments.
  3. L’ABC del cervell per a pares. Recull tres idees molt senzilles sobre l’organització i el funcionament neuronal.
    En primer lloc, cada vegada que un nen/a viu una experiència, determinades neurones al cervell creen una connexió. Aquesta connexió us acompanyarà probablement per sempre. Ajuda’l a crear connexions significatives i valuoses per al seu futur, és a dir, oferir aprenentatges i experiències de valor.
    En segon lloc, el cervell funciona d’acord amb l’especialització hemisfèrica (diferents funcions per a l’hemisferi dret i esquerre), i un desenvolupament ple passa per estimular de manera integrada tots dos hemisferis. No et centris només en fomentar les seves capacitats cognitives (típicament tipus escolars), ja que igual d’important és fomentar la seva intel·ligència emocional, artística, etc.
    En tercer lloc, el cervell s’organitza en tres nivells (reptilià-emocional-racional), com si tinguéssim tres cervells en un. Educar integrant tots els nivells i sabent ajustar la nostra resposta en funció del cervell que domina en aquest precís instant és clau. Si el teu fill/a està en plena rebequeria (cervell emocional), de res et servirà intentar raonar amb ell en aquell moment (cervell racional); és millor empatitzar amb ell, oferir-li un temps i espai per calmar-se i més tard reflexionar sobre els fets.
  4. Equilibri. Fa referència al balanç entre el cervell emocional i el racional, emfatitzant la necessitat d’educar en emocions, habilitats socials, etc. La intel·ligència emocional, de fet, es relaciona en un futur amb més índexs de felicitat i capacitat d’aconseguir les metes pròpies. Un altre punt a equilibrar és poder aplicar el sentit comú a l’hora de prendre decisions respecte del nen/a. No és favorable aplicar conseqüències desproporcionades, per exemple, o determinar hàbits absolutament estrictes que sota cap condició es puguin flexibilitzar. Millor fomentar hàbits i rutines que proporcionin límits i seguretat, sense perdre de vista la possibilitat d’excepció davant de circumstàncies raonables.

Cervell i corLes eines que es proposen al llibre es fonamenten en aquests quatre principis bàsics. S’exemplifiquen recursos concrets sobre la motivació de la conducta, alternatives al càstig i fixar límits sense drames, empatia, comunicació assertiva, vincle, confiança…

En resum, des d’Espai Gut en recomanem enormement la lectura. Resulta molt bon començament per a qualsevol pare o mare conscient que vulgui millorar el seu estil de criança. Al nostre parer, ofereix un coneixement imprescindible per a la complexa tasca d’educar.

Nens damunt d'un arbre