Què regalem per Nadal?

Què regalem per Nadal?

Vivim en una societat que ens empenta cap al consumisme extrem. Costa allunyar-se de les campanyes publicitàries, del Shopping Night, del Black Friday, dels constants 2×1… Si a aquest consumisme li afegim Nadals i infants, és un còctel difícil de gestionar per la majoria de famílies.

Aquesta situació acostuma a ser una font de conflictes en els grups familiars. De vegades la resta de familiars directes (avis, tiets i companyia) volen satisfer els desitjos dels més petits de la casa. En moltes ocasions associem felicitat a consum i, sense voler-ho, fem un traspàs d’ aquesta percepció als infants. De seguida aprenen a triar sense límit entre mil catàlegs de joguines i la carta als Reis es converteix en un pergamí interminable.

Entenem que com a resposta a aquesta febre de consumisme i a la síndrome del nen hiperregalat, va néixer una proposta que ens sembla molt interessant: la norma dels quatre regals.

La primera norma és regalar alguna cosa que sigui per portar. És a dir, el regal ha de ser una peça de roba com un abric, unes sabates, una motxilla, una bufanda… Han d’ aprendre a valorar aquelles coses que són útils i que necessiten, i entendre-les també com un regal.

La segona premissa és alguna cosa per llegir. És important que els infants li donin valor a la lectura i trobin un espai on sentir, imaginar i aprendre a través d’ ella. No serà fàcil trobar un llibre que els motivi, però podem començar per llibres de ficció sobre alguna de les seves aficions (futbol, videojocs, gimnàstica artística…)

La tercera regla fa referència al desig de l’ infant, al que ha demanat a la carta als Reis. Potser aquesta és la que ens sembla més normal, però no per això ha de perdre el valor que té. Està molt bé satisfer els desitjos dels més petits, però amb equilibri i proporció.

Finalment, regalar alguna cosa que realment necessitin com estris per l’ escola, un pijama, alguna cosa per l’ habitació, una motxilla, llibretes… Igual que amb la primera norma, amb aquests regals els estarem educant a valorar objectes que necessiten.

Des d’ Espai Gut, ens agradaria signar una cinquena pauta, que és comprar alguna cosa per persones en risc d’ exclusió social i portar-los-la. Ens ajudarà a educar-los en la cooperació, la solidaritat, i aprendran a valorar el que tenen. També pot ser una bona activitat per realitzar en família.

Per dur a terme aquesta proposta, serà necessari explicar-la al nen abans de fer la carta als Reis i, com a adults I referents, predicar amb l’ exemple. Fer-nos els mateixos regals i no fer un abús de consumisme. 

Tots sabem que és difícil nedar a contracorrent, però tot esforç educatiu té la seva recompensa.

 

Sònia Gil
Psicòloga Infanto – Juvenil