Per esmorzar què vols, fruita o bollycao?

Família al mercat comprant fruita

Per esmorzar què vols, fruita o bollycao?

De Sandra Luis
Psicòloga Sanitària i Neuropsicòloga

És força habitual que pensem en l’alimentació dels nens/es d’una manera diferent de la nostra. Ells són “críos”, “s’ho han de passar bé”, “ho han de provar tot” o “es mereixen un premi”. Bollycaos, galetes, llaminadures, cereals ensucrats de tota mena…, formen part de l’alimentació habitual de les nostres criatures. Qui no ha convidat a una festa d’aniversari als amiguets del seu fill/a i els ha atipat d’entrepans de Nocilla? Qui no se sent culpable negant capricis si “tothom” ho fa?

Ara bé, ens hem parat a pensar sobre quin impacte tenen aquest tipus d’aliments en el seu desenvolupament? Segurament no massa, si ho haguéssim reflexionat suficient, canviaríem certes actituds i creences.

Des de l’Espai Gut volem compartir un estudi molt interessant del Merrimack College i la Universitat de Harvard, realitzat per Cohen i colaboradors, en el que troben una associació positiva entre el menjar saludable (cereals integrals, peix, fruites i verdures) i les funcions executives. Les funcions executives són el conjunt de capacitats cognitives necessàries per a controlar i autoregular la pròpia conducta. És a dir, són aquelles capacitats que ens permeten establir, mantenir, supervisar, corregir i aconseguir un pla d’acció dirigit a una meta. I com ja deveu suposar, són essencials pel correcte desenvolupament dels nostres fills/es.

En canvi, seguint amb els resultats de l’estudi, els snacks no saludables com les begudes ensucrades i els menjars processats com els embotits, es trobaven associats a un pitjor funcionament cognitiu (entre altres conseqüències).

Tot això què vol dir? Que si vols afavorir el correcte desenvolupament del teu fill/a, seguir una correcta alimentació és clau. No és només una qüestió de salut física, sinó també mental.

Estàs preparat/da per acomiadar el pot de Nocilla? Hi ha moltíssimes alternatives molt més saludables! Has provat de fer la versió casolana? Només et calen 100 gr. d’avellanes torrades, 50 gr. d’oli, 30 gr. de cacau pur en pols, 25 gr. d’estèvia, 100 ml de llet, i una batidora. Et valdrà la pena l’esforç, sens dubte! També pots provar cremes de diferents fruits secs, n’hi ha de tot tipus!

I recorda… no es tracta de no fer mai una excepció, sinó d’allò que fem per costum. Si tens dubtes concrets sobre les necessitats nutricionals del teu fill/a, consulta.