Pantalles o muralles?

Pantalles o muralles?

Arran de l’ anunci d’ Ikea d’ aquest passat Nadal, s’ ha fet molt rebombori entorn del que ens aporten i el que ens comporten les noves tecnologies. 

Per als que no heu vist l’ anunci, simula un experiment social en què es fan preguntes sobre xarxes socials, personatges famosos i vídeos virals. Alhora, també es fan preguntes personals sobre els membres d’ una mateixa família. La sorpresa arriba quan la majoria dels participants pot respondre perfectament sobre un personatge d’ actualitat, però en canvi no sap respondre on es van conèixer els seus pares, per exemple.

Per descomptat que l’ ésser humà té l’ obligació d’ actualitzar-se i d’ adaptar-se a un món que canvia constantment, sobretot en l’ àmbit tecnològic. Les noves tecnologies ens aporten inmediatesa, accessibilitat a qualsevol tipus d’ informació, oci a qualsevol hora i, d’ alguna manera, relacions socials a distància. Sens dubte ens aporten un niu d’ oportunitats que les fan útils, populars i, quasi, irrebutjables.

De tant en tant, potser, val la pena asseure’ns i valorar que és el que ens comporten. Sovint ens trobem amb conflictes familiars, aïllament social, dificultats en la gestió del temps, tendència al consumisme i la necessitat d’ estar sempre connectat.

Seguint el fil de l’ anunci d’ Ikea, algunes famílies han optat per posar en una capsa tots els mòbils durant els dinars de Nadal. Han aprofitat per xerrar, compartir, col·laborar, riure i fer jocs de taula. Possiblement aquesta decisió hagi comportat algun tipus d’ inconvenient per part dels membres de la família més tecnològics (per dir-ho d’ alguna manera), però de ben segur que han marxat del dinar tenint la sensació de compartir amb la família que no sempre pots veure. Les xarxes socials sempre hi són, encara que estiguis desconnectat durant les tres hores que pot durar un dinar de Nadal.

Tots som vulnerables al poder addictiu de les noves tecnologies, però durant la infantesa i l’ adolescència encara més. Recordem doncs, que en aquest tema més que en d’ altres, es predica amb l’ exemple.

Per tant, tinguem en compte que aquestes pantalles poden convertir-se en muralles.

 

 

Sònia Gil

Neuropsicòloga

COPC 20871