Pandèmia, confinament, estrès i consum de vi

Pandèmia, confinament, estrès i consum de vi

Pandèmia, confinament, estrès i consum de vi

Riscos i beneficis

De Gisela Mora
Psicoterapeuta

És el tema de conversa amb les amistats.

Durant la pandèmia ens ha sorprès l’augment del consum de vi (i potser també cervesa) de forma més habitual del que estàvem acostumats. Sabem que és un hàbit relativament saludable en la majoria de casos, però pot ser poc saludable si s’associa a buscar maneres de “desconnectar” o “alleujar tensions”… i tal com està la situació hi hem caigut de quatre potes.

És un consum que comença innocent (i que no vol dir que siguem alcohòlics), però el que “enganxa” és associar el fet de prendre una copa o dues de vi cada dia en arribar a casa amb una suposada falsa sensació de desconnexió, llibertat, distensió o relaxament intern enfront de les limitacions que portem acumulades durant l’estat d’alarma.

Moltes amistats psicòlogues, inclús metgesses, hem parlat de com ens ha sorprès, fins al punt de tenir-ne certa necessitat imperiosa, …quan no ens havia passat mai fins ara. Ho comentem entre riures i sensació de mal exemple per als fills, però una mica amb ganes que no ens domini la situació. Perquè imaginem que seria molt pitjor si ens trobéssim que ens trontolla la feina o que hem perdut un ser estimat. Beure sembla que acostuma a descriure’s com una manera d’ofegar les penes.

Tap de vi "wine victim"

Amb tot i això, la recerca demostra que el consum regular i controlat de vi negre no té per què ser perjudicial per a la salut. L’ alcohol deprimeix el sistema nerviós central, però per a la majoria és una depressió de sensacions agradables a curt termini: desinhibició i relaxació muscular, i fins i tot certa eufòria. Aquestes sensacions empitjoren amb el seu consum continuat. La depressió del SNC arriba a alterar el judici, provoca letargia, alteració del cicle del son i/o agitació…i pot perdurar durant més de 24 hores amb la sensació de ressaca.

Com sabem on és la ratlla? El consum d’alcohol, igual que el consum de dolços o de greixos saturats, és molt diferent segons l’estat d`ànim, les rutines diàries i/o els hàbits adquirits. Hem de ser conscients que aquest hàbit és degut a una situació nova i que no volem que vingui per quedar-se. Hem de prendre’n consciència i beure sempre de manera responsable.

D’altra banda, i com a novetat, compartiré amb vosaltres que estudis científics de la Universitat de Rochester descriuen que els ratolins que estan exposats a nivells baixos de consum d’alcohol (l’equivalent a dues copes al dia aproximadament), mostren menys inflamació en el cervell. A més a més el seu sistema glifàtic és més actiu en l’eliminació de residus, en comparació amb el dels que no estaven exposats al consum d’alcohol.

La investigació de Maiken Nedergaard, neurocientífica de la Universitat de Rochester, estudia el sistema glifàtic del cervell, un circuit de reciclatge de residus interns. Bàsicament descriu com el líquid cefalorraquidi (LCR) és una bomba de reciclatge en el teixit cerebral i elimina els residus, incloent les proteïnes que s’associen amb la malaltia d’Alzheimer i altres formes de demència. Investigacions posteriors han demostrat que el sistema glifàtic és més actiu mentre dormim, i millora amb l’exercici. De la mateixa manera, l’estrès s’associa a tenir més residus en el cervell en forma de proteïnes “estancades”, així que l’alcohol ajudaria al drenatge d’aquestes proteïnes.

“Les dades sobre els efectes de l’alcohol en el sistema glifàtic aparentment coincideixen amb el model relatiu als efectes de la dosi d’alcohol sobre la salut general i la mortalitat, per la qual cosa les baixes dosis d’alcohol són beneficioses, mentre que el consum excessiu és perjudicial per a la salut general», va dir Nedergaard. “Els estudis han demostrat que la ingesta d’alcohol baixa o moderada s’associa amb un menor risc de demència, mentre que el consum intens durant molts anys confereix un major risc de deteriorament cognitiu. En concret, les baixes dosis d’alcohol semblen beneficiar la salut cerebral en general”.

Podríem haver-nos enganxat a la xocolata o a fer exercici més regularment (que també hi ha gent que ho ha fet) i seria molt saludable. Però les sèries i el vi són els companys de les vetllades sense vida social. I sembla que el vi, a part de la sensació de reduir tensions, també fa neteja de circuits bloquejats en el cervell pel neguit, la incertesa i la mala llet que ens crea aquesta situació que estem vivint.

Així que si tu també has notat un consum més elevat de vi, estigues el cas que no vagi a més, tot i que potser estàs ajudant a fer net. Consulta si veus que se t’escapa de les mans.