Gatejar, una fita molt important

Bebè gatejant

Gatejar, una fita molt important

De Marina Ramonet
Logopeda

Les entrevistes amb pares i mares abans d’una exploració logopèdica, com no pot ser d’una altra manera, inclouen preguntes sobre les diferents àrees de desenvolupament. Una d’aquestes àrees és la del desenvolupament motor. Arribats a aquest punt de l’entrevista , quan preguntes a uns pares si el seu fill o filla va gatejar , molts pares i mares et diuen orgullosos:

“No. Va començar a caminar directament. Sempre ha estat un nen o nena molt avançat en aquestes qüestions.”

La realitat és que el gateig pot estar subestimat, però és realment una fita molt important en el desenvolupament motor d’un esser humà, tal com indiquen els experts.

El gateig, segons els pediatres, psicomotricistes i optometristes, té una aportació molt positiva en el desenvolupament dels nostres infants. Entre d’altres coses:

  • Ajuda a desenvolupar la comunicació dels dos hemisferis cerebrals, a crear rutes de comunicació necessàries per a la maduració de les diferents funcions cognitives.
  • Desenvolupa el patró creuat corporal, que facilitarà l’equilibri corporal i que permetrà a l’infant que mantingui la columna alçada quan estigui madur per posar-se dret.
  • Ajuda a establir la futura lateralitat, ja que al gatejar l’infant converteix progressivament en dominant un dels dos hemisferis.
  • Ajuda al desenvolupament de la prensió manual, ja que el palmell de la mà, en pressionar contra el terra, envia informació al cervell de les diferents sensacions que va rebent , com la duresa dels objectes, les textures, les formes… i desenvolupa la motricitat fina que l’ajudarà posteriorment en l’escriptura.
  • Desenvolupa la convergència visual i possibilita l’enfocament del ulls, evitant dificultats visuals, segons els optometristes, com l’estrabisme, l’ull gandul…
  • Facilita l’aprenentatge de la lectoescriptura, ja que durant el gateig es desenvolupa la coordinació cerebral ulll-mà, que més tard necessitarà per llegir i escriure.
  • Desenvolupa el sistema vestibular i propioceptiu, que permetrà al nen o nena que el seu cervell pugui enviar la informació necessària per poder modular amb precisió qualsevol seqüència de moviments.
  • Dona independència al nadó i li permet explorar el seu món, proporcionant-li autonomia i seguretat.

En conclusió, podem dir que no necessàriament ha de ser perjudicial que un infant no s’arrossegui o gategi, però fer-ho li aporta una sèrie de beneficis que el poden ajudar o, en cas de no fer-ho, interferir en les seves habilitats visuals, psicomotrius i emocionals futures.

Bebè somrient mentre dorm