L’ educació en sexo-afectivitat a la família. Un aprenentatge vital.

L’ educació en sexo-afectivitat a la família. Un aprenentatge vital.

Com a pares ens interessa que els nostres fills i filles creixin sent persones completes i felices, per això és tan important oferir-los una bona educació en el seu dia a dia. Dins dels aspectes de la persona i hi ha un àmbit que molt cops no sabem com abordar, el dels temes relacionats amb la sexe afectivitat. Vivim en una societat on com a individus, ens estem exposant de manera contínua a contingut d’ índole sexual. I els nens no en són una excepció. A molts pares ens preocupa no disposar de les eines adequades per fer una bona educació sexual dels nostres fills. I ens fem moltes preguntes en aquest aspecte: a quina edat es por començar a parlar de sexualitat?, com es fa? I, si no pregunta mai sobre temes de sexualitat, quan en parlem?

Són moltes qüestions i tampoc partim d’ un model normalitzador de la sexualitat ja que la major part de nosaltres quan érem petits tampoc parlàvem d’ aquestes coses a casa. Però encara que intentem evitar el tema de manera explícita, als nostres fills els estem educant en sexualitat des d’ el moment que neixen amb el nom que els posem, el tipus de roba o de joguines que els comprem, com vivim a casa la relació amb la intimitat i la nuesa, la  relació i els rols que tenim amb la nostra parella.

Sortosament el panorama està començant a canviar i de mica en mica aquesta formació tan fonamental per al desenvolupament de la persona està  cada cop més present, tot i que encara s’ ha de fer molt de treball perquè del tot normalitzada.

Per què és tan important aquest tipus d’ educació? Doncs, entre altres raons, perquè:

– Ajuda a desenvolupar una autoestima sana.

– Millora la capacitat de comunicació de la persona.

– Pot prevenir situacions d’ abús sexual.

Una educació en temes de sexualitat de qualitat no s’ hauria de limitar només a donar informació en anticoncepció i en transmissió de malalties, sinó que hauria d’ englobar actituds i habilitats tant psicològiques com socials, i aquesta tasca principalment l’ ha de fer la família com a principal agent socialitzador de l’ infant.

Quan podem començar a parlar de sexualitat amb els nostres fills i filles?

Seria ideal no esperar-se a la pubertat per fer-ho i per incloure l`educació sexual i afectiva a la família com un aprenentatge més en la formació integral dels nens. És per aquest motiu que molt pares necessiten orientació per dur-ho a la pràctica en el dia a dia.

A l’ Espai Gut aquest dia 25 de abril la sexòloga i psicòloga Monica Leiva farà una xerrada on es tractarà el tema de la sexo-afectivitat en família i es treballaran casos pràctics i eines per afrontar aquest tipus de comunicació de la manera més natural i senzilla. No us la perdeu.

 

Mónica Leiva

Sexòloga