Jornades de portes obertes. El Procés d’Escollir Escola 

Jornades de portes obertes. El Procés d’Escollir Escola 

Quins records tens de la teva escola? Les estones de pati? els mestres? el festival de Nadal? les convivències? Recordes com t’ estimulaven l’ aprenentatge i la creativitat? O et recolzaven quan tenies dificultats? Penseu en la vostra experiència amb la vostra escola i intenteu recuperar quins records perduren i quins preferiu oblidar.

Quan èrem petits anàvem a l’escola del barri, la més propera a a casao si més no la que havien anat alguns familiars. Els pares no es trencaven massa el cap en el moment d’escollir escola. A vegades l’encertaven i altres cops no. En aquell moment (en el meu cas fa 40 anys) encara hi havia escoles de nens i de nenes o mixtes, la decisió era escollir entre escola pública o privada, religiosa o laica.

En el meu cas vaig anar primer a una escola de barri petitona diferent a la dels meus germans/es i després una més gran de quatre línies on em va costar integrar-me. La meva segona escola tenia molt espai per córrer i jugar, feien moltes sortides culturals i promovien la creativitat al màxim. Ho explico perquè un cop iniciada l’educació en un centre no hauria de ser traumàtic un canvi, al contrari, pot ser alliberador de moltes situacions. Penseu com es el vostre fill/a i en quin entorn el veieu més còmode, una escola petita o una gran…

 

L’Escola perfecte no existeix. Totes tenen coses excepcionals i d’altres millorables. Segur que a les jornades de portes obertes us parlaran dels valors, de l’estil d’ensenyament, de l’èmfasi amb les llengües, les tecnologies i/o les opcions d’activitats extraescolars, la possibilitat de cantina o tipus de cuina al menjador, la opció de transport escolar o horari extens de arribada i/o recollida , i de preus…un factor important quan hi ha més d’una criatura a casa.

Les jornades de portes obertes són fonamentals per xafardejar què es respira a l’escola. Jo aconsello veure’n almenys tres per prendre una decisió. Que hi ha penjat de les parets? com està organitzada? té llum? com olora l’espai de pati i el menjador?

Cadascú de nosaltres ens fixarem en detalls versemblants però decisius. Tenir referents de dins l’escola és molt enriquidor, l’opció de conèixer altres pares i saber si hi ha una AMPA activa, o com funciona el departament psicopedagògic, poden ser temes importants. En una de les meves jornades de portes obertes va ser fascinant que una alumne de 6è de primària m’ensenyés l’escola, molt enriquidor.

Totes aquestes preguntes i pensaments fan que el procés de escollir escola sigui un pèl angoixant, on sorgeixen moltes inseguretats i sembla que hagi de ser determinant per el futur dels nostres fills. Informar-se i deixar-se portar una mica per la situació de cada família, del barri i de les inquietuds dels pares. Això sí, que sigui sempre una decisió una mica consensuada en parella. L’elecció no ha té perquè ser definitiva, perquè els fills/es van creixent, la família va canviant i hem d’escoltar les necessitats emocionals de tots i com ens anem adaptant al entorn. 

Gisela Mora

Psicòloga i Terapeuta Familiar.