El repte dels dinars (eterns) de Nadal amb infants  

El repte dels dinars (eterns) de Nadal amb infants  

Aquest escrit té un doble propòsit i un únic objectiu: Com encarem un dinar llarg amb criatures, ja sigui al restaurant o a casa la “tieta” per Nadal.

Com a mare de bessons i gastronòmicament curiosa, he de dir que tant a mi com als meus fills ens encanta anar de restaurant!

Però m’esgarrifo quan arribo a un restaurant i veig llargues taules d’amics on els nens s’asseuen al final i, per no molestar, estan TOTS enganxats a una pantalla. En els dinars de Nadal, es repeteix l’escena a casa dels avis o dels tiets: nens que mengen primer i s’esvaeixen ràpidament a connectar-se a alguna altra realitat virtual, mentre els adults amb una mica de cava al cap no se n’ adonen que passen les hores “desconnectats ” de la família i de la tradició.

Quan et converteixes en pare/mare aprens que és imprescindible portar SEMPRE una motxilla amb trastos diversos: entreteniments, bolquers, cosetes per picar, aigua…, entre altres estris. Amb els temps vas aprenent que ser previsor et fa evitar situacions inesperades i desesperants, on tothom pot arribar a perdre la paciència.

Quan escollim un restaurant per anar en grup gran o en família hem de tenir en compte que sigui adequat per a nens. N’hi ha molts amb monitors, altres amb espai per córrer o un racó on poder jugar /pintar.

Idees per portar al restaurant:

 • Un llapis /bolígraf per fer gargots i alguns llapis de colors
 • Mandales/Contes per pintar
 • Contes/còmics
 • Jocs de viatge / Jocs de cartes /cromos
 • Sopes de lletres, 8 diferències, mots encreuats o sudokus per als més grans
 • Jocs de càlcul mental / Cub de Rubik o similar

També podem muntar activitats per fer plegats:

Els adults poden dibuixar un laberint per descobrir el camí, fem junts un tres en ratlla, el joc del penjat (esbrinar la paraula secreta) o el mític joc de l’ STOP (una sèrie de categories amb la lletra inicial a escollir).

D’ altra banda, el mateix ens pot passar quan anem a casa de la “tieta llunyana”. Pot ser que no hi hagi cap espai per jugar, que no hi trobem llapis de colors, cap joc de taula i poc espai per fer el brètol. Així que portar alguna cosa perquè els infants puguin jugar mentre els adults xerren i fan la sobretaula és una gran idea.

Un cop a taula, com transmetem als petits que el Nadal és compartir, no només comprar i consumir?

 • Fer un dibuix a la persona de la família que ens ha preparat el dinar és sembrar esperit nadalenc, petites idees que omplen molt.
 • També està bé fer protagonistes els nens, no només amb els regals. Si han après un vers, una poesia a l’escola…
 • Podem cantar tots una cançó o nadales.

Aquestes activitats els faran guanyar seguretat i autoestima perquè els faran tenir el reconeixement i la valoració dels éssers més estimats.

Es comú haver d’ accedir a opcions culinàries o aliments que no ens fan especial il·lusió… o que trenquen els esquemes del que fem / mengem habitualment. Però si a això afegim que els infants estaran exposats a aquesta situació, la incertesa creix per moments. Què faig perquè no mengi torró? Hauria de donar-li una mica d’ aquests aliments o no?

Una de les opcions que plantegem és permetre a l’ infant ser part dels preparatius. Inclús, si no es fa a casa podem portar alguna preparació que ens sembli més adequada o saludable. El fet que hi hagi participat incentiva el seu interès i que vulgui que els altres ho tastin. Depenent de la seva edat pot fer-ho de diferents maneres: , acompanyar-nos a comprar els ingredients, rentar-los, barrejar-los, donar-los forma…

Idees de preparacions:

 • Torradetes saludables amb hummus i xampinyons laminats. Pot posar els ingredients al processador o la batedora per fer l’ hummus i, amb ajuda, triturar-ho tot.
 • Broquetes de verduretes (carbassó, albergínia, pebrot groc i tomàquets cherry) fetes al forn o a la planxa, amb anet i cibulet. A més de seleccionar-les a la botiga, pot rentar-es i posar-hi les espècies. Colocar-les a la broqueta serà tot un joc.
 • Macedònia de fruites. Podeu donar formes a la fruita amb un tallador de pasta. Li encantarà!
 • Bombons de fruita seca. Deixa que trituri els dàtils amb ajuda i els doni forma de boleta. Afegiu-hi una mica de cacau o canyella i alguns toppings com coco ratllat. Ningú dubtarà a tastar-los!

I, per acabar, volem explicar-vos que el Nadal és un bon moment per explicar anècdotes al voltant d’un àpat. Descobrir les entremaliadures dels pares quan eren petits, explicar una història de Nadal o seure per terra amb els petits pot arribar a ser un moment màgic per a ells i un record inoblidable.

Així que us animem a aprofitar les trobades familiars per canviar hàbits, compartir habilitats dels petits, descobrir persones i històries antigues, i jugar amb ells. Al restaurant, gaudir d’ un bon àpat i anar-hi preparats.

 

Bones festes!

 

 

 

Gisela Mora

Terapeuta familiar

 

Iria Quintáns

Nutricionista