Diversió, alcohol i adolescència

Joves de festa

Diversió, alcohol i adolescència

De Gisela Mora
Terapeuta Familiar

L’Ajuntament de Barcelona, amb motiu de les festes de la Mercè, ha enviat als meus fills (de 3r de l’ESO) una carta on exposa els perills d’associar diversió amb consum d’alcohol i altres substàncies. Ells s’han quedat bocabadats i a mi m’ha semblat una bona iniciativa, que ens ha donat l’oportunitat d’iniciar una conversa amb ells.

Després de dos anys de pandèmia, veiem en consulta que hi ha un grup de joves que no han experimentat això de sortir de festa amb amistats tant com voldrien o no ho han pogut experimentar d’una manera progressiva (als 15, 16 o 17 anys)…I arribats als 18 no han passat per l’etapa d’iniciar-se en la vida social o fer tardeo. Avui la moda no és sortir de tarda (com havia fet jo), sinó sortir directament de nit, quan l’activitat frenètica no comença fins a les dues de la matinada i, és clar, acaba a les cinc o les sis del matí, quan s’engega el transport públic.
Les modes fan que els locals es trobin als afores de les grans ciutats i fins i tot a 20 km de distància; els joves s’organitzen amb cotxes privats o amb pares/mares motivats que els acompanyen, amb l’esgotament que comporta.

La dinàmica, si no la sabeu, és: quedar abans, a les 11 de la nit, i animar-se una mica. Com? Amb els famosos botellons, on l’alcohol s’aconsegueix fàcilment sense tenir l’edat permesa. L’Ajuntament de Barcelona ho coneix bé, cada matí les batudes de neteja de places i platges ho confirmen…i les visites a urgències, també. Joves que s’inicien a les festes del poble o del seu barri o ciutat, que queden per menjar un frankfurt per sopar i anar de concert “col·locats”, sense haver sopat prou.

Una enquesta publicada a El País realitzada el 2016 a 34.000 joves d’entre 14 i 18 anys va concloure que:

 • El 78,9% dels joves preguntats havia provat l’alcohol alguna vegada.
 • La mitjana d’edat d’inici és de 13,9 anys, i en ser una mitjana, cal considerar que hi ha menors que el proven als 11 anys i, d’altres, als 16.
 • Un de cada tres escolars ha consumit alcohol en forma d’atracón (binge drinking) en aquest mateix període. Aquest patró de consum augmenta amb l’edat: als 18 anys aquest percentatge s’eleva al 50%”, afegeix.

Amb tot això, què podem fer com a pares/mares d’adolescents:

 • Treure l’alcohol com a tema de conversa i, si es presta, parlar d’experiències pròpies; que tinguin tota la informació i la formació necessària.
 • Tenir en compte que desitgen sentir-se grans i volen seguir els altres (pressió de grup),
 • Acceptar que alguns adolescents tenen curiositat i experimenten sense que ens n’assabentem i que altres no ho faran, però veuran coses al seu voltant.
 • Detectar si beuen per reduir ansietat o gestionar timidesa.

Si el consum és real i regular, o ocasional:

 • Explicar la importància de menjar abans de consumir.
 • Explicar les conseqüències i símptomes que pot tenir l’alcohol en el cervell (adjuntar link), parlar de la ressaca o de les afectacions físiques.
 • Acompanyar una primera mala experiència no des del càstig, sinó des de la prevenció, perquè no torni a passar.
 • Educar en les maneres de passar-ho bé sense consumir.
 • Pot ser educatiu servir una copa amb gel perquè vegin la quantitat d’alcohol real i la diferència de consumir directament de l’ampolla.

Com sempre, no eviteu temes que fan mandra o que penseu que són massa petits per entendre… perquè moltes vegades ja van un pas endavant. Valorem positivament aquesta iniciativa de l’Ajuntament per fomentar les converses en família.

Brindis en una festa