El respecte comença en nosaltres

El respecte comença en nosaltres

Aquest estiu, dinant en un restaurant tranquil·lament amb la meva parella, vaig fer una cosa de la qual sempre em queixo i que realment no m’agrada fer: vaig escoltar una conversa aliena. Però,… a veure!, tenia els meus motius. Sí, sí, realment els tenia: no ho vaig poder evitar.

Unes taules rere nostre, hi havia una família constituïda per pare, mare, un fill petit d’uns 5 anys i una filla més gran que, segons deien, passaria a 6è de primària. El tema de la conversa que mantenien era el típic durant aquests primers dies de setembre: la tornada a l’escola. Comentaven els companys que tindrien, qui aniria a classe de qui… Fins aquí tot normal, però llavors va ser quan realment vaig parar l’orella, ja que vaig començar a sentir comentaris despectius sobre companys d’escola. El pitjor de tot va ser que els comentaris els feia la mare mateixa. Evidentment, la filla va seguir l’exemple.

I aquí és on jo em pregunto: és d’aquesta manera que volen eliminar l’abús escolar? Si ni tan sols els adults, els que se suposa que hem de donar exemple, som capaços de deixar de criticar, ja no els nostres iguals, sinó nens de la mateixa edat que els nostres fills, nebots, fills d’amics… que, a més, no són allà per defensar-se, com pretenem que els nostres petits no ho facin? Com els ensenyem a respectar els altres, encara que siguin diferents de nosaltres, si no ho fem nosaltres mateixos?

Com a professional, evidentment, és un tema que em preocupa. Però com a persona també i, en aquest cas, em va afectar com a tal, ja que el primer que ens vam dir la meva parella i jo va ser una cosa així com: no em passaria mai pel cap fer aquests tipus de comentaris als nostres fills. M’ho vaig plantejar com a mare, que encara no soc.

Espero que, per sort, no sigui l’única que s’ho plantegi i que hi hagi moltes més parelles, pares, tiets, avis, persones… que entenguin que som models, som exemples per als nostres petits, per a tots els petits que ens envolten, i que el que nosaltres diguem/fem ells ho aprenen tal qual. Comencem per nosaltres.

 

 

Susana Mayorgas

Psicòloga infantojuvenil