Des-escalada Incerta

Des escalada incerta

Des-escalada Incerta

Converses en confinament

De Carolina Chaparro
Psicòloga d’Espai GUT

Sí, pot ser que pensis…

No vull sortir per si m’encomano o encomano algun ésser estimat!

Una de les coses que ens ha ensenyat aquesta nova situació és que no podem controlar absolutament res del nostre voltant. Pensar que no podem controlar coses, que abans erròniament pensàvem que controlàvem, ens genera molta inseguretat i, com a conseqüència, molta ansietat. El contagi es pot intentar evitar, tot i que no es pot controlar. Però no desesperem! Hi ha moltes altres coses que sí que podem fer per cuidar-nos i cuidar els altres. Informar-nos sobre les noves mesures de seguretat, rentar-nos les mans o mantenir una distància de seguretat són maneres eficaces de protegir-nos.

És clar que sentirem nervis quan sortim! És una cosa inevitable, la incertesa serà una sensació amb la qual haurem d’aprendre a viure. Depèn de tu si vols fer-te’n amiga o no, viure-la com una cosa adaptativa a una situació nova o no. Probablement has estat fugint d’aquesta sensació anteriorment, així que agafa’t aquesta situació com una nova oportunitat per conèixer-la millor.

Em crea angoixa no poder abraçar o besar els meus éssers estimats

Haurem de re-formular moltes coses del nostre dia a dia. No oblidem que en la nostra naturalesa hi ha el ser persones amb capacitat per adaptar-nos a noves circumstàncies. Adaptar-se o morir, diuen, i no demostrar afecte als nostres éssers estimats és com una “mort emocional”, ens fa molt mal no poder fer-ho. Així que busca maneres de demostrar als altres que t’importen i que són valuosos per a tu, perquè aquest és l’objectiu principal, no només el contacte físic.

Segur que això no s’acabarà mai!

Com ho saps? Realment tenim proves empíriques que ens diguin que aquesta situació tornarà a passar? A l’inrevés, s’està buscant una vacuna i prenent mesures perquè això no pas això no passi. Assegurar coses de les quals no tenim proves ens limita el pensament, ens limita a l’hora de buscar i acceptar alternatives més racionals. No tenim una bola de vidre que ens digui el futur, així que evitem creure’ns futuròlegs.

No recuperaré mai més la meva rutina

El concepte mai més és molt sentenciador. El més probable és que la recuperem a poc a poc. Aquí és on la nostra necessitat d’instantaneïtat i de voler les coses ja, ens juga una mala passada. Saber esperar és un art que estem molt poc acostumats a practicar. Valora cada petita cosa de la teva rutina que recuperis. Viu-la com si fos la primera vegada.

Res serà com abans!

No, moltes coses canviaran. Temes relacionats amb la sanitat o l’economia canviaran dràsticament, però ¿que es produeixin aquests canvis vol dir que res, absolutament res, serà com abans? Segur que hi haurà coses que canviaran lleugerament, però ¿realment l’essencial no serà com abans? Gaudir dels nostres éssers estimats, recuperar la llibertat, tornar a fer allò que t’agradava o relacionar-te amb els altres seran coses que no canviaran, perquè sobretot són coses que depenen de tu. Esforça’t per tornar a crear la teva pròpia normalitat.

És lògic tenir por, estem davant d’una situació nova que fa que estiguem alertes per qualsevol perill. No és sa sentir pànic, el pànic et bloqueja i no et deixar afrontar situacions complicades o incòmodes.

Si sents que el pànic i l’ansietat no et deixa, demana ajuda.

Quan he de demanar ajuda?

Quan veiem que un cop superada la pandèmia l’angoixa no baixa, durant més de tres mesos o sentim que no podem mantenir la nostra rutina habitual, o apareixen:

  • Símptomes de reviviscència: reviure fets passats negatius (malsons, pensaments aterradors, acompanyats amb dificultats per respirar i/o palpitacions …)
  • Símptomes d’evasió: evitar llocs coneguts associats a la situació , records i evitem veure persones relacionades amb el fet traumàtic.
  • Símptomes d’hipervigilància i reactivitat: sobresalts, sentir-se molt nerviós o irritable, la qual cosa provoca dificultats per enfrontar-se al dia a dia.
  • Símptomes cognitius: problemes per recordar detalls importants, pensaments negatius constants, pèrdua d’e interèés per activitats d’oci, o baixa concentració que persisteix, etc.
  • Necessitat d’acompanyament emocional degut a pèrdues i mancances.

No dubteu en consultar amb un professional o envieu-nos un Mail a hola@espaigut.com