Com separar-se bé?

Divorci

Com separar-se bé?

Les estadístiques mostren que la majoria de divorcis es plantegen després de les vacances. Encara que sembli que tot ha d’estar més relaxat i pausat, el temps lliure pot ser un factor d’estrès per a  la parella: diferents interessos, ritmes i necessitats no expressades brollen en els moments de calma. A més, sortir de la rutina també s’afegeix a les demandes dels fills d’edats diverses.

Si observem les separacions del nostre entorn, segur que en trobem de tots colors: des dels que fan activitats conjuntes fins als que no es poden ni asseure junts en una reunió escolar. 

És cert que una separació és un mal negoci. Econòmicament totes dues parts hi surten perdent, però emocionalment no hauria de ser així. L’esforç que fan els adults per coordinar-se cordialment un cop han decidit separar-se és una inversió de futur en la salut emocional de tots. 

Per assegurar aquesta cordialitat, un primer pas és buscar un professional que ajudi en l’assessorament legal i psicològic. Una mediació on tots dos membres vegin les seves necessitats cobertes i puguin resoldre dubtes i frustracions.

Parella desunidaEn conseqüència, els factors de bon pronòstic que determinen aquesta cordialitat són:

  • Temps de relació prèvia, qualitat de la convivència

Ens referim tant a la quantitat com a la qualitat del temps de convivència amb fills i sense fills. Alhora, també a la complicitat, sinceritat amb la parella durant la convivència.

  • L’ autoestima, l’estabilitat emocional prèvia i la tolerància a la frustració

Conèixer-nos a nosaltres mateixos, els recursos propis, la capacitat de buscar estabilitat emocional quan alguna cosa trontolla i la capacitat de perdonar.

  • Habilitats comunicatives i de negociació

Les habilitats apreses a la família d’ origen, la capacitat de resolució de conflictes i l’assertivitat. 

  • Motius de la separació

Si ha estat una decisió consensuada o bé, només unilateral. Una separació sobtada i/o conflictiva no és un bon punt de partida. 

  • Acords legals i la custòdia. Convé evitar litigis i prioritzar les necessitats dels fills, no les dels adults.
  • Les noves necessitats relacionades amb noves situacions familiars: noves parelles i nous fills

Com vivim els dies que estem sols? Quina pressa tenim per trobar parella i involucrar els nostres fills en una situació no desitjada? Un factor decisiu és com gestionem el dol consegüent a la pèrdua que comporta el canvi.

Com a terapeutes familiars, podem concloure que el factor de bon pronòstic més important és el punt de partida. Poques parelles ho fan, però és beneficiós establir dies de separació temporal durant l’ estiu, on cadascú fa la seva. Les separacions temporals durant la convivència donen un respir a mals rotllos i donen l’ oportunitat a canvis de perspectiva. 

No oblidem que la convivència en parella és un repte, però ho és encara més poder mantenir una relació cordial quan l’ amor s’acaba. El que no hauria d’acabar-se mai és el respecte entre els adults i l’amor pels fills. 

Des de l’ Espai Gut tenim moltes consultes de com separar-se bé i valorem molt la gent que demana ajuda per no caure en postures oposades i conflictes que ens arrosseguen a tots. No oblidem que tant els adults com els  petits de casa necessiten referents de cara a establir relacions saludables en un futur. 

Gisela Mora, terapeuta familiar