Com enfrontar una separació?

espaigut-divorci

Són moltes les causes que provoquen la separació d’ una parella o d’ un matrimoni: desacords, infidelitats, monotonia, dificultats de convivència, projectes diferents… Sigui quin sigui el motiu, és una situació incòmoda i conflictiva que cal solucionar. En la majoria de casos, hi ha una personeta entremig que acaba formant part de tot aquest enrenou: el/la fill/a.

La vida dels més petits pot canviar per complet. En ocasions, són influenciats pels progenitors I han de presenciar baralles entre ells. De vegades, el procés de desacord entre la parella comença molt Abans de la separació i, segurament, el nen haurà presenciat discussions anteriorment. Aquestes situacions poden crear malestar emocional en el menor i/o conductes disruptives a casa i a l’ escola. Les més habituals són desobediència, actitud desafiant, mentides, culpabilitat, tristor i desubicació familiar. Davant l’ observació d’ aquests símptomes, és important que el vostre/a fill/a visiti un professional per ajudar-lo a gestionar emocionalment aquesta situació.

És un moment en què els fills s’ omplen de dubtes I de pors:
Els meus pares em seguiran cuidant si se separen? Sóc culpable d’ aquesta situació? Haig d’ estimar més a un que a l’ altre? M’ Haig de posicionar? Com canviarà la nostra vida?

Explicar-li la nova situació sempre és un pas difícil. És recomanable que siguin els dos progenitors alhora els que comuniquin la decisió. Cal que el/la nen/a percebi seguretat i claredat per part dels pares. No és necessari que entrem en detalls irrellevants. També és essencial aclarir-li que el vincle entre progenitors I fill/a no canviarà I sempre tindrà al pare i a la mare. Els nens estan bé si els pares estan bé. Independentment de si estan junts o separats.

Sònia Gil
Neuropsicòloga