Benvolguda incertesa

Benvolguda incertesa

Benvolguda incertesa

Converses en confinament

“Sólo sé que no sé nada.” Sócrates

De Gisela Mora
Psicòloga i Terapeuta Familiar

Amb tota aquesta situació tan nova a les terapeutes ens està sorprenent la capacitat d’adaptació que tenim, tant la nostra com la dels/les nostres pacients. Les persones que més ens amoïnaven han recuperat recursos i s’estan superant a elles mateixes. Per altre banda, no parem de rebre missatges que ens animen dient que tota aquesta incertesa serà una oportunitat per créixer, per prendre noves decisions més sostenibles de cara el futur per al planeta o un revulsiu per valorar més les petites coses.

La teoria de la comunicació humana de Watzlawick ,descriu com la incertesa aguditza els sentits i captem millor els detalls del nostre entorn. El confinament ens fa sortir de la zona de confort, no seguim els mateixos patrons relacionals adaptatius i automatitzats que ens feien sentir eficaços i emocionalment estables. Ara hem de fer un pas més enllà i aturar-nos més o bé al contrari, improvisar una mica, flexibilitzar punts de vista, perquè no sabem què vindrà. Potser ens toca prendre decisions més consensuades i no anar tant a la nostra. Neurobiològicament l’aprenentatge en aquestes situacions noves regenera neurones i crea noves xarxes, nous camins per trobar solucions.

Ens movem de l’egocentrisme a l’al·locentrisme. Reconstruïm valors i creences, reduïm el consum innecessari de recursos i gaudim de no ser el centre de tot plegat. Estimula fer un voluntariat i formar part tant del grup dels que aplaudeixen al balcó com dels aplaudits cada vespre a les vuit. En el món actual de xarxes socials on ens ofega la imatge i el que diran, el confinament i la incertesa ens fa estar en pijama i no maquillar-nos quan fem sessions en línia amb amics i familiars. Ens atrevim a cantar al balcó i a crear personatges de fantasia impensables fa dos mesos.

Familiarment aquesta situació pot ser un avantatge per acostar-nos, empatitzar més i posar-nos en la pell dels altres. Estem convivint més que mai i tenim la oportunitat de flexibilitzar els rols domèstics. El confinament afavoreix un contacte més proper amb els nostres familiars i converses emotives en la distància . És una oportunitat per resoldre conflictes, perquè ningú sap més que l’altre … que passarà?. Davant de tantes informacions confoses i contradictòries , costa tenir certesa de res, tots som ignorants igual, aprofitem-ho.

Així que benvolguda incertesa, reconèixer que no ho sabem tot, que som vulnerables i que tenim una oportunitat per reinventar-nos, redescobrir-nos i mirar-nos amb equanimitat i més humilitat. Tal vegada ens ajuda també una mica de sentit de l’humor i poder reconèixer la incertesa com una oportunitat, crec que alguns recordarem aquest confinament com una etapa a la que ens agradaria retornar de tant en tant.

RECORDEM QUE…

  • Estem vivint en un estat d’alarma, i tot és nou, per això el nostre cos respon de forma diferent tant físicament com psicològicament.
  • És normal sentir emocions a flor de pell, i molt variables.
  • El nostre nivell d’energia o capacitat de concentració es veuen afectatdes.
  • Cal que regulem els nostres pensaments. No vuolguem tenir respostes per a tot i arribar a tot arreu.
  • Ens hi ajudarà una dosi extra de paciència i filtrar respostes exagerades del nostre entorn (familiars i companys de feina, per exemple).
  • Hem de buscar opcions d’hàbits saludables per reduir tensions internes.
  • Cal flexibilitzar punts de vista i tempos, així com intentar NO aferrar-nos a ideeas i desitjos del passat.
  • És recomanable trobar entorns on poder expressar frustracions i pors, per evitar que aquests ens paralitzin.
  • Acceptar la nostra vulnerabilitat i la del nostre entorn.
  • Reinventar-se és sempre una opció de continuïitat en moments d’e incertesa.

Iniciem el des-confinament i totes aquestes fases incertes. Us animo a seguir llegint la tercera entrega d’aquestes reflexions on Carolina Chaparro, ens proposa alternatives de pensament enfront la des-escalada del confinament que pugui ser angoixant.

Tags: